Wat is een borstverkleining?
De puberteit, erfelijke factoren, uw gewicht, een zwangerschap of borstvoeding geven kunnen uw borsten doen vergroten. Niet alleen kunnen ze gaan hangen wanneer de huid haar elasticiteit verliest, maar veroorzaken ze ook op termijn bepaalde nek-, schouder- en rugklachten. Ook het esthetische aspect kan een negatieve impact hebben op uw zelfvertrouwen.
Bij een borstverkleining wordt overtollig vet-, klier- en huidweefsel verwijderd om uw borsten te verkleinen en ze een nieuwe vorm te geven. Daardoor zullen ze beter bij uw lichaam passen en zullen ze wellicht minder hinderlijk zijn vanwege hun nieuwe formaat.
Omdat uw borsten een nieuwe vorm krijgen en er weefsel wordt weggenomen, gaat deze ingreep gepaard met een borstlift.
Procedure – Hoe gaat een borstverkleiningin zijn werk?
- Tijdens een consultatie stelt uw chirurg samen met u uw behandelingsplan op. Daarin bepaalt u samen wat u verwacht, wat de mogelijkheden zijn enz.
- Voor de operatie maakt de chirurg de nodige aantekeningen op de huid. Daarna wordt u onder narcose gebracht en zal de ingreep gemiddeld 2 tot 3u duren.
- Afhankelijk van de grootte en vorm van uw borsten zal de chirurg op basis van uw behandelingsplan de operatietechniek afstemmen. Uw persoonlijke wensen voor het eindresultaat spelen ook een grote rol.
- Bij een van de meest gebruikte technieken worden er tijdens de ingreep drie incisies in de borst gemaakt: rondom de tepelhof, van de onderrand van de tepelhof verticaal naar beneden en horizontaal in de natuurlijke curve. Deze methode wordt ook wel de ankermethode (naar de vorm van het litteken) genoemd. Vervolgens wordt de borst opnieuw ‘opgebouwd’.
- Na de ingreep heeft u een ankervormig litteken aan iedere borst:
- 1 in de natuurlijke huidplooi onder de borst.
- 1 vanaf het midden van de huidplooi loopt verticaal naar de tepel
- 1 rondom de tepel
- Onze chirurg doet er alles aan om deze tot het minimum te beperken. Na uw herstel zullen de littekens in de borstplooi en rond de tepelhof nog nauwelijks zichtbaar zijn. Het deel dat verticaal van de borstplooi naar de tepel vervaagt licht maar blijft wel zichtbaar
- De plastisch chirurg doet er alles aan om de littekens zo subtiel mogelijk te houden.
Voordelen
- Uw borsten zullen minder groot zijn, minder zwaar aanvoelen en een mooiere vorm hebben. Verder zullen ze ook gelift zijn.
- Omdat uw borsten minder zwaar zijn, zullen mogelijke pijnklachten aan uw rug, nek en hals verminderen. Dat maakt sporten of andere fysieke inspanningen beduidend aangenamer. Ook snijdende of drukkende behabandjes zullen verminderen.
- Uw tepelhof wordt aangepast zodat deze in verhouding is met de rest van uw borst.
- U kunt makkelijker kleding en lingerie vinden en passen.
Nadelen of complicaties
Het is een ingrijpende operatie die bepaalde risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Een open communicatie tijdens de consultatie over uw medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik en levensstijl is daarom zeer belangrijk. Alleen zo kunnen we mogelijke risico’s terugschroeven tot een absoluut minimum.
Mogelijke complicaties zijn:
- Infectie
- Wonddehiscentie (openen van de wond langs de incisielijn)
- Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die mogelijk verwijdering vereist)
- Negatieve reactie op de verdoving
- Vertraagde wondgenezing
- Nabloeding
- Tepelnecrose
- Vetnecrose
- Seromen (ophoping van wondvocht)
- Asymmetrie
- Gevoelsstoornissen en/of verandering in gevoel van de tepel en de huid, mogelijk blijvend
- Blijvende littekens
- Schade aan onderliggende structuren
- Allergische reacties op tape, hechtmateriaal en pleisters
- Pijn
- Onbevredigend esthetisch resultaat.
- Het geven van borstvoeding kan dan na een borstverkleining moeizamer gaan en soms zelfs onmogelijk worden.
- We raden aan om voor de ingreep te stoppen met roken. Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing.
Herstel – Hoe bereidt u zich voor op een borstverkleining?
- Na uw borstverkleining verblijft u een nacht in de o2 Clinic. Na uw ingreep wordt u nauw opgevolgd op de recovery afdeling. Als alles goed is, wordt u daarna naar uw kamer gebracht waar u nacht zult verblijven. Pas de volgende dag mag u na goedkeuring van de chirurg én onder begeleiding naar huis.
- U dient van tevoren een sportbeha aan te schaffen. Het is belangrijk dat u de sportbeha gedurende zes weken dag en nacht draagt.
- We raden aan om vervoer te regelen als u naar huis gaat, zelf autorijden zal niet lukken en wordt sterk afgeraden om complicaties te voorkomen.
- De eerste 24 uur zullen uw borsten stijf, pijnlijk en gespannen aanvoelen. Verder kan er ook stuwing optreden. Dat komt doordat de huid zich moet aanpassen aan de nieuwe borstomvang. Uiteraard krijgt u daarvoor pijnstillers mee. Dit gevoel neemt geleidelijk af naarmate u herstelt.
- U zult blauwe plekken hebben en uw littekens kunnen rood en opgezet staan. Dit duurt enkele weken tot een paar maanden tot dit wegtrekt of vervaagt.
- Vermijd zware inspanningen, sportactiviteiten en dergelijke gedurende de eerste 2 maanden.
- Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van littekencrème. Doe dit 2 keer per dag op de gesloten wond; zo vergroot u de kans op een mooie genezing. Vermijd daarbij direct zonlicht of gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsgraad (bv. factor 50).
- Het ongemak kan tot enkele maanden duren. Gewoonlijk duurt het zelfs tot anderhalf jaar voor uw littekens tot rust zijn gekomen. Geduld en een goede nazorg zijn dus cruciaal.