Wat is een borstlift?
Door de jaren heen worden uw borsten slapper. Dit kan een gevolg zijn van een zwangerschap, het geven van borstvoeding, gewicht verliezen, ouder worden enz.
Een borstlift kan ze opnieuw strakker maken en volume geven zodat ze weer mooi en vol worden. Vaak wordt het gecombineerd met een borstverkleining of -vergroting en wordt er een deel overtollige huid verwijderd. Vooraf zal nauwkeurig worden bepaald of de vorm en uiterlijk van uw nieuwe borsten passen bij de rest van uw lichaam.
Procedure – Hoe gaat een borstlift in zijn werk?
- Tijdens een consultatie stelt uw chirurg samen met u uw behandelingsplan op. Daarin bepaalt u samen wat u verwacht, wat de mogelijkheden zijn enz.
- Voor de operatie maakt de chirurg de nodige aantekeningen op de huid. Daarna wordt u onder narcose gebracht en zal de ingreep gemiddeld tot 2.5u duren.
- Afhankelijk van de uitgebreidheid van de borstlift worden er 1, 2 of 3 incisies gemaakt: rondom de tepelhof, van de onderrand van de tepelhof verticaal naar beneden en/of horizontaal in de natuurlijke curve. Deze methode wordt ook wel de ankermethode (naar de vorm van het litteken) genoemd. Dan wordt de huid losgemaakt van het onderliggende weefsel.
Indien het gaat om een kleine borstlift, wordt er soms geopteerd voor de Benelli-methode. Daarbij gebeurt de lifting uitsluitend rondom te tepel.
- Het borstweefsel wordt daarna omhoog verplaatst en de overtollige huid wordt verwijderd. Indien nodig kan er in deze fase ook gebruikt worden gemaakt van een borstprothese.
Bij een ankervormig litteken heeft u 3 littekens:
- 1 in de natuurlijke huidplooi onder de borst.
- 1 vanaf het midden van de huidplooi loopt verticaal naar de tepel
- 1 rondom de tepel
Onze chirurg doet er alles aan om deze tot het minimum te beperken. Na uw herstel zullen de littekens in de borstplooi en rond de tepelhof nog nauwelijks zichtbaar zijn. Het deel dat verticaal van de borstplooi naar de tepel vervaagt licht maar blijft wel zichtbaar
Bij een Benelli-lifting zijn deze littekens uitsluitend rondom de tepel.
De plastisch chirurg doet er alles aan om de littekens zo subtiel mogelijk te houden.
Voordelen
- Een borstlift geeft de borsten dan hun vorm en stevigheid terug.
- Het kan uw zelfbeeld en zelfzekerheid verbeteren, vooral als het resultaat in lijn ligt met uw verwachtingen.
- Kleding en onderkleding passen mogelijk beter.
Nadelen of complicaties
Enkele mogelijke complicaties van een borstlift kunnen zijn:
- Infectie
- Wonddehiscentie (openen van de wond langs de incisielijn)
- Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die mogelijk verwijdering vereist)
- Negatieve reactie op de verdoving
- Vertraagde wondgenezing
- Nabloeding
- Tepelnecrose
- Vetnecrose
- Langdurig wondvocht
- Asymmetrie
- Gevoelsstoornissen en/of verandering in gevoel van de tepel en de huid, mogelijk blijvend
- Blijvende littekens
- Schade aan onderliggende structuren
- Allergische reacties op tape, hechtmateriaal en pleisters
- Pijn
- Onbevredigend esthetisch resultaat
- Ruptuur van de prothese
- Draaien van de prothese
- Kapselvorming (= verstrakking van het littekenweefsel in de borst of rondom een prothese. Dit kan na de ingreep optreden, maar ook pas na enkele jaren)
- Gel bleed
- We raden aan om voor de ingreep te stoppen met roken. Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing
Herstel – Wat kunt u verwachten na een borstlift?
- De eerste dagen na de ingreep zullen uw borsten en spieren pijnlijk en stijf aanvoelen. Verder kan er lichte stuwing optreden rond het behandelde gebied waardoor het strak en gespannen gaat staan. Uw borst heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe vorm.
- We raden aan om vervoer te regelen als u naar huis gaat, zelf autorijden zal niet lukken en wordt sterk afgeraden om complicaties te voorkomen.
- Zoals na iedere chirurgische ingreep kan het behandelde gebied blauw en gezwollen zijn. Littekens zijn vaak rood en opgezet, wat vrij normaal is. Uw lichaam heeft net een ingreep doorstaan en reageert op een natuurlijke manier.
- Het borstweefsel en de huid rondom de borsten moeten zich aanpassen aan de nieuwe vorm en dat vraagt enkele weken tot maanden tijd. We raden aan om 6 weken dag en nacht een sportbeha te dragen die u weefsels alle steun geeft.
- Vermijd zware inspanningen, sportactiviteiten en dergelijke gedurende de eerste 6 weken.
- Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van littekencrème. Doe dit 2 keer per dag op de gesloten wond; zo vergroot u de kans op een mooie genezing. Vermijd daarbij direct zonlicht of gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsgraad (bv. factor 50).
- Het ongemak kan tot enkele maanden duren. Gewoonlijk duurt het zelfs tot anderhalf jaar voor uw littekens tot rust zijn gekomen. Geduld en een goede nazorg zijn dus cruciaal.
- Tijdens de behandeling kunt u een branderig gevoel ervaren. Dit vermindert tijdens de behandeling.
- De eerste dagen na de fenol peeling kan de huid strakker, pijnlijk, rood of licht gezwollen zijn. Dit hangt af hoe diep de peeling is gegaan.
- Vanaf dag 3 begint uw gezicht te vervellen, wat tot 10 dagen kan duren. Verwacht korstjes, jeuk, velletjes enz. Probeer er af te blijven en de huid natuurlijk te laten loskomen. Reinig pas uw huid, 10 tot 14 dagen na de behandeling. U krijgt daarvoor bijhorende instructies. Wees verder voorzichtig wanneer u uw huid reinigt en gebruik een verzachtende en desinfecterende crème om de huid te hydrateren.
- We raden aan om tijdens de eerste 3 maanden direct zonlicht te vermijden en een zonnecrème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (bv. 50).
- Omdat uw huid gevoelig zal zijn voor zonlicht, voeren we deze behandeling enkel uit tussen oktober en april om zonneschade tijdens de zomer te voorkomen.