Het mannelijke patroon van haarverlies is duidelijk kenmerkend voor mannen. Het duidelijkst te zien is het dunner worden bij de inhammen (het hoogste punt boven de wenkbrauwboog) en een wijkende haargrens. Dit is vaak moeilijk te verbergen, vooral aan de zijkanten of bij harde wind en regen. Bij een haartransplantatie worden haarzakjes – ook wel grafts genoemd – uit de haarkrans achterop het hoofd naar het behandelgebied verplaatst. Omdat de haren die in de haarkrans groeien immuun zijn tegen haaruitval, blijven ze ook op hun nieuwe plaats levenslang haar produceren. De haarzakjes kunnen op verschillende manieren worden verplaatst.
Welke methodes zijn er?
Bij o2 Clinic gebruiken we de volgende methodes:
1Follicular Unit Extraction (FUE):
Dit staat voor folliculaire eenheidsextractie. Hierbij worden de individuele haarfollikels een voor een verwijderd, vanaf verschillende plaatsen op de hoofdhuid en getransplanteerd naar de probleemgebieden. Daarbij kan ervoor gekozen worden om het donorgebied al dan niet te scheren:
Shave: het donorgebied wordt geschoren waardoor de grafts sneller en efficiënter kunnen worden geoogst.
No-shave: Dit is het verwijderen van het haar in zijn lange vorm waarbij de patiënt geen enkel deel van het hoofd hoeft te scheren voor de ingreep. Het wordt ook wel “unshaven FUE”, “non-shaven FUE”, “U-FUE (or Undetectable FUE)” or long hair FUE genoemd.Deze methode gebruiken we minder omdat deze veel tijdsintensiever is en omdat er minder makkelijk gewerkt kan worden. Bent u toch geïnteresseerd in deze methode, dan kunt u erhieralles over lezen.
Haartechnici die grafts aan het inplanten zijn volgens de FUE-methode.
Bij FUE werken we in 3 stappen, ontdek hier welke.
Voordelen:
U kunt kiezen tussen de no-shave en de shave methode
Directe haarimplantatie is de nieuwste haartransplantatietechniek waarbij het niet meer nodig is om kanaaltjes of incisies te maken in het ontvangende gebied (= recipiëntgebied). Aan de hand van een speciaal implantatieapparaat, de DHI Implanter worden de haarzakjes direct geïmplanteerd.
Een choi pen of DHI Implanter wordt gebruikt om de haren te oogsten en in te planten volgens de DHI-methode.
Bij DHI werken we in 2 stappen, ontdek hier welke.
Voordelen:
Snellere en efficiëntere extractie
Minder zichtbare wondjes
Sneller genezingsproces
Meer densiteit creëren dankzij de Choi-pen
Beide technieken hebben ongeveer 12 maanden nazorg.
Tijdens uw consultatie of aan de hand van uw foto’s bepalen we samen welke techniek het best bij u past. De DHI-methode is niet voor iedere patiënt geschikt.
Hoeveel grafts heb ik nodig?
1 Met Follicular Unit Extraction (FUE):
Meestal zijn er 2 sessies nodig om een natuurlijk ogend resultaat te bekomen (waarvoor 50 tot 60 haren per cm² nodig zijn). Per sessie kunnen we maximaal 40 haren per cm² implanteren.
Er kunnen ongeveer 4.000 grafts geplaatst worden, dit komt overeen met 10.000 à 12.000 haren.
2 Met Direct Hair Implantation (DHI):
Qua aantal grafts die er geplaats kunnen worden komt dit overeen met de FUE-methode, ongeveer 4.000 grafts.
Wat is het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke haargrens?
Mannelijke haargrens
De haargrens is hoger
M-vorm
Vrouwelijke haargrens
De haargrens is lager
Omgekeerde U-vorm
De vrouwelijke haarlijn kan variëren qua positie. Ideaal zou zijn als de haarlijn 5 tot 6,5 cm boven de wenkbrauwen zou liggen en begint op het punt waar de schedel van meer horizontaal naar meer verticaal verandert. Bij mannen ligt de gemiddelde haarlijn hoger dan bij vrouwen. Een ander verschil is de vorm van de haarlijn. Een man heeft vaak terugwijkende hoeken boven de slapen waardoor er een “M”-vorm ontstaat. Daarentegen is het vrouwelijke haarpatroon ovaal, soepeler en vol rond de randen van het gezicht.
Mannelijk verouderingspatroon
Wijkende haargrens
Vrouwelijk verouderingspatroon
Algeheel dunner worden
Een ander verschil tussen mannelijke en vrouwelijke haarlijnen wordt duidelijk met het ouder worden. Er is een typisch mannelijk patroon van kaalheid met een terugtrekkende haarlijn. Hoeveel vrouwen ziet u rondlopen met een wijkende haargrens? Er zijn soms biologische vrouwen die lijden aan haarverlies, maar dan gaat het meestal om het dunner worden van het haar over de gehele schedel en niet op een plek.
Wanneer zie ik de resultaten van een haartransplantatie?
De resultaten zullen 60 dagen na de ingreep zichtbaar worden. Ongeveer 14 tot 21 dagen na de ingreep zullen uw nieuwe getransplanteerde haren beginnen uit te vallen, maar vrees niet, dit is normaal. De wortels van de haren bevinden zich nog steeds onder de huid en de komende maanden zullen er nieuwe sterke haren uit groeien. Ongeveer 6 maanden na uw operatie zal ongeveer 70% van de follikels nieuwe haren hebben. De resterende haren kunnen tot een jaar duren om zich volledig te ontwikkelen.
Is haartransplantatie chirurgie pijnlijk?
Een haartransplantatie is volgens de meeste patiënten geen pijnlijke ervaring. Patiënten krijgen altijd lokale verdoving en antibioticapilletjes toegediend om het ongemak te verlichten. De meeste patiënten melden dat de ingreep pijnvrij is en dat het herstel van de patiënt niet nodig is.
Hoe lang duurt het herstel van een haartransplantatie?
Na de operatie:
Het haar wordt NIET gewassen of gestyled. De haartjes zitten nog los dus zouden gewoon uitvallen. De huid moet tijd krijgen om terug aan elkaar te groeien.
U krijgt verplicht een verband dat minimum 1 dag moet blijven zitten. U zou weer aan het werk kunnen gaan, maar we raden aan om een week vrij te nemen om volledig te kunnen herstellen.
Na 2 dagen:
U moet langskomen in de kliniek voor de eerste wassing en nazorg. Het verband wordt voorzichtig verwijderd en uw haar en hoofdhuid worden gewassen met water en een milde shampoo.
Vermijd krachtige douchestralen, maar laat het water zachtjes over uw hoofd druppelen. Dep voorzichtig droog (niet wrijven).
Vermijd fysieke inspanningen of lichaamsbeweging tijdens de eerste week want uw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Zo beperkt u het risico op letsels of bloedingen.
Tijdens de genezing kunnen zich enkele kleine korstjes vormen en kunt u enige kleine zwelling ervaren in getransplanteerde gebieden. Als er korstjes ontstaan, verdwijnen ze meestal binnen 7 dagen.
Na ongeveer 2 weken:
De nieuw getransplanteerde haren zullen uitvallen – dit is normaal.
Na ongeveer 3 weken:
De volgende activiteiten kunnen weer worden opgepikt: lichaamsbeweging en sport, zonnebaden, sauna’s bezoeken
Na ongeveer 2 maanden:
Pas dan mag het haar opnieuw gekleurd worden.
Na ongeveer 3 maanden:
Het nieuwe haar zal beginnen te groeien tot ongeveer 12 maanden na uw haartransplantatie. En natuurlijk, als u lang haar heeft, zullen de nieuwe haren een tijdje nodig hebben om in te halen.
Tips voor nazorg
Zorg dat u hoofd hoger ligt dan de rest van u lichaam zodat eventueel wondvocht kan worden afgevoerd en zwelling afneemt.
Probeer op uw rug te slapen.
Koelen mag, maar nooit rechtstreeks op het getransplanteerd gebied. Probeer altijd op plekken te koelen waar de zwelling naartoe zakt in het gezicht.
Wacht een paar dagen na de operatie om je haar te wassen. Gebruik de eerste weken alleen milde shampoos.
U zou in staat moeten zijn om terug te keren naar uw werk of normale activiteiten in ongeveer 3 dagen.
Druk gedurende ongeveer 3 weken geen borstel of kammen over de nieuwe grafts.
Draag geen hoeden of trek geen truien en t-shirts over uw hoofd totdat uw arts zegt dat het in orde is.
Doe geen oefeningen gedurende ongeveer een week.
Maak u geen zorgen als er wat haren uitvallen. Dit maakt deel uit van het proces. Het is mogelijk dat het getransplanteerde een paar maanden lang niet veel zal groeien of naadloos aansluiten op het haar eromheen.
Complicaties
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een haartransplantatie? De meest voorkomende bijwerking is littekenvorming. Een zekere mate van littekenvorming kan bij geen enkele ingreep worden vermeden. De FUE oogsttechniek van grafts veroorzaakt zeer kleine, ronde en meestal witte littekens in het donorgebied van de patiënt waar de grafts zijn verwijderd. Bij lang haar zijn deze vrijwel niet te detecteren.
Andere mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:
Infecties;
korst- of pus rond de operatieplaatsen;
Pijn in de hoofdhuid, jeuk en zwelling;
Ontsteking van haarfollikels (folliculitis);
Bloedingen;
Verlies van het gevoel rond de operatieplekken;
Zichtbare zones van het haar die niet overeenkomen met het omringende haar of die merkbaar dunner zijn;