Wat is een borstvergroting?
Een borstvergroting wordt uitgevoerd door middel van een implantaat, een autologe (= uit eigen lichaam afkomstige) vettransplantatie of een combinatie daarvan. Zowel de vorm als de grootte van de borst kan worden aangepast. Een goede plastische chirurg houdt altijd rekening met de vorm van de borstkas. U bent min of meer vrij om te kiezen welke methode en (in geval van implantaten) welke implantaten u wilt. Daarnaast houden we rekening met de hoeveelheid borstweefsel en huid die u heeft, de grootte van uw borst en de mate waarin uw borsten natuurlijk hangen of doorhangen. Er zijn verschillende zaken te bespreken tijdens uw consultatie:
- Wilt u getextureerde of gladde implantaten?
- Welke maat wilt u?
- Wilt u saline- of siliconenimplantaten?
- Welke vorm wilt u? Rond of traanvormig?
- Wat voor profiel wilt u? Laag-middelgroot-hoog-ovaal-…?
- Hoeveel volume wilt u?
Bij de beoordeling van de plaats waar het implantaat moet worden ingebracht, houden we rekening met uw figuur en de hoeveelheid borstweefsel, vetweefsel en borstklierweefsel. Na uw eerste consultatie met Dr. Doornaert weten we wat voor u de beste optie is.
De opties: implantaten of autologe vettransplantie of lipofilling
Als u een implantaat overweegt, kunt u kiezen uit implantaten gevuld met een zoutoplossing (= saline) of met silicone. Beide opties hebben echter een siliconenomhulsel. Omdat implantaten gevuld met een zoutoplossing soms minder natuurlijk aanvoelen wanneer ze direct onder de huid of de borstklier geplaatst worden, zijn ze ondertussen grotendeels vervangen door siliconenimplantaten. Siliconengel voelt natuurlijker aan en biedt een langdurig stabiele vorm en projectie. Daar komt bij dat deze gel tegenwoordig vormvast en veilig is. In het onwaarschijnlijke geval van een beschadigd omhulsel zal de gel nooit kunnen lekken. Langetermijnvervolgonderzoeken hebben aangetoond dat de huidige generatie siliconenimplantaten de algemene gezondheid niet nadelig beïnvloeden. Implantaten van vormvaste gel zijn zowel in ronde als in anatomische vormen verkrijgbaar. Implantaten gevuld met een zoutoplossing zijn alleen verkrijgbaar in een ronde uitvoering. Daar staat wel tegenover dat ze via kleine sneetjes ingebracht kunnen worden, waardoor in bepaalde gevallen bij plaatsing onder de borstspier uitstekende resultaten kunnen worden verkregen. De implantaten die wij gebruiken zijn van de merken Sebbin, Motiva, Mentor of B-Lite en hebben een garantie van 10 tot 15 jaar.
Naast implantaten kan er ook autologe (= van het eigen lichaam) vettransplantatie of lipofilling worden toegepast. Tijdens deze procedure nemen we via liposuctie vetweefsel weg op plaatsen waar het opgeslagen ligt, zoals de dijen, de buik en de heupen. Na behandeling is het vet geschikt voor lipofilling. We spuiten kleine hoeveelheden gezond vet in het weefsel dat moet vergroot worden. In bepaalde gevallen kan een natuurlijk ogende, levenslange vergroting zonder littekens worden gerealiseerd. In andere gevallen kan lipofilling worden toegepast als een aanvulling op een kleiner implantaat zodat een natuurlijker en langduriger resultaat verkregen wordt.
Wie is een goede kandidaat voor een borstvergroting?
Deze techniek is voor iedereen geschikt. Gelieve uw gezondheidstoestand of medische geschiedenis te melden tijdens de consultatie, zodat we een goede beoordeling kunnen maken. Als u al enig borstvolume heeft en één of twee cupmaten groter wil, kan lipofilling een goede oplossing zijn. Als u grotere veranderingen in vorm of volume wil, is een implantaat of een combinatie van implantaten met lipofilling mogelijk.
Hoe bereidt u zich voor op een borstvergroting?
- Als u ouder bent dan 30 is een recente mammografie vereist.
- Stoppen met roken.
- Als u voor lipofilling gekozen heeft, moet er een lipo-panty besteld worden (door ons of door u).
- Speciaal borstverband voor postoperatief gebruik: comfortabel en verhoogt het resultaat en kan besteld worden door ons of door u.
- In het geval dat u iets van medicatie neemt (bv. bloedverdunners zoals aspirine, verwittig onze dokter op voorhand en vraag wanneer u moet stoppen met deze medicatie in te nemen.
Hoe wordt een borstvergroting uitgevoerd?
Afhankelijk van uw medische geschiedenis en een eventuele aanvullende behandeling met lipofilling, kan de procedure onder lokale verdoving met sedatie plaatsvinden of onder algemene verdoving (wat gewoonlijk het geval is). De operatie zal gemiddeld 1 uur duren, hoewel het langer kan zijn als methodes worden gecombineerd.
Indien er implantaten worden gebruikt:
Een implantaat kan voor of achter uw borstspier worden geplaatst. Er worden insnijdingen gemaakt in de oksels, via de tepelhoven (= het donkere, cirkelvormige weefsel rond de tepels) of onder de borsten (onze voorkeursmethode vanwege meer controle) om de implantaten in te brengen.
- Wanneer ze boven de grote borstspier worden geplaatst:
- Dit biedt een natuurlijk resultaat.
- Deze plaatsing wordt niet aangeraden wanneer u van nature mager bent of wanneer u een zeer dunne huid heeft, omdat de randen van het implantaat licht zichtbaar kunnen worden. Houd er rekening mee dat uw huid in de loop van de tijd minder elastisch en nog dunner wordt.
- Het implantaat heeft een minimale ondersteuning omdat het boven de spier wordt geplaatst.
- Wanneer het onder de grote borstspier wordt geplaatst:
- De borsten zullen steviger zijn en zullen ook harder aanvoelen.
- U zult de randen van de implantaten niet zien.
- Er is minder kans op kapselvorming dan boven de spier. Soms ziet het er echter minder natuurlijk uit.
Indien er een autologe vettransplantatie of lipofilling wordt gebruikt
U ondergaat eerst een liposuctie om vet te verwijderen uit andere delen van uw lichaam, zoals de buik, heupen of dijen. Vervolgens worden de vetcellen in uw borsten geïnjecteerd. Deze methode laat geen littekens achter. Liposculptuur is echter niet voor iedereen geschikt. Ook hier zal een consultatie met uw arts aantonen wat voor u de beste optie is.
Herstel en postoperatief advies
U ontvangt een mapje met postoperatieve instructies en advies. Lees ze aandachtig door en neem contact op met uw arts als u eventuele vragen heeft.
- Als u wakker wordt, zal u een verdoofd, trekkend of pijnlijk gevoel hebben in de borstkas. Bij het bewegen van uw romp en/of armen kunt u ongemak ondervinden door de zwelling en de hechtingen. Als er implantaten onder de spieren geplaatst zijn, is het normaal dat u meer postoperatieve pijn ervaart. Misselijkheid en braken kunnen optreden als een gevolg van de algemene verdoving.
- Direct na de operatie draagt u een ondersteunende beha en/of liposculptuurbroek. U moet deze gedurende 6 weken dragen en u mag deze nooit binnen die tijd uittrekken, behalve als u uw verbanden wilt verschonen of wondjes wilt schoonmaken. Ook na deze periode raden wij u aan om nog een tijdje een sportbeha te dragen voor een optimale ondersteuning.
- Na ongeveer 4 uur mag u pas naar huis gaan, na een grondige controle. U kunt pas vertrekken als u kunt drinken en plassen en als u volledig bij bewustzijn bent. Ook uw bloeddruk en ademhalingsfuncties moeten stabiel zijn. Als u een lange reis moet maken, raden we aan om een nacht in de buurt te blijven.
- De eerste 24 uur is het verplicht voor een volwassene om bij u te blijven.
- Na 48 uur kunt u douchen, maar vermijd stilstaand water (zwembaden, bubbelbaden, enz.) gedurende minstens 2 weken. Wees voorzichtig en neem de tijd om u af te drogen.
- Lichte kapselvorming in het begin is normaal en is een natuurlijke reactie van het lichaam rond de implantaten. Het zorgt ervoor dat de implantaten goed hechten aan de omliggende weefsels. Verder zorgt dit ervoor dat ze niet meer kunnen bewegen. Dit proces duurt gemiddeld 6 weken. Daarom: geen fysieke inspanning, geen zware huishoudelijke taken en geen sport (inclusief sauna) gedurende minstens 6 weken.
- De eerste 48 uur na de operatie raden we aan om geen voertuigen te besturen.
- Drink geen alcohol.
- Gelieve niets zwaarder te tillen dan een fles water van 1,5 liter.
- Hef uw armen niet boven uw hoofd.
- Ga nooit in de zon liggen met uw littekens bloot.
- Probeer de eerste maanden op uw rug te slapen.
- Plan controles in bij uw chirurg:
- Na de eerste 10 dagen.
- Na de eerste maand.
- Daarna enkel in geval van problemen.
- Na uw herstel kunt u standaardcontroles inplannen bij de huisarts of gynaecoloog. Vraag hen advies.
- Indien u geen problemen ondervindt, raden we aan om de implantaten na 12 jaar te laten nakijken via een echografie.
Het resultaat
De uiteindelijke vorm van uw borsten zal er ongeveer drie maanden na de operatie op zijn best gaan uitzien, maar ook hier heeft het herstel tijd nodig en is het afhankelijk van persoon tot persoon.
De borsten kunnen er de eerste drie maanden hoger, steviger en ‘minder natuurlijk’ uitzien door de zwelling en de omliggende weefsels die nog moeten bezinken. Het kan tot een jaar duren voordat het eindresultaat zichtbaar is.
Mogelijke complicaties
Wat zijn de risico’s van een borstvergroting?
Korte termijn
In de eerste 24 uur na de operatie kan er een bloeding of hematoom (= een plaatselijke ophoping van (gestold) bloed in het weefsel) optreden. Daarna kan er, zoals bij elke operatie, een wondinfectie ontstaan. Een infectie die verwijdering van het implantaat noodzakelijk maakt is bijzonder zeldzaam.
Lange termijn
Het siliconenomhulsel van het implantaat is voorzien van een speciaal oppervlak dat het omringende weefsel in staat stelt zich stevig aan het implantaat te hechten (inkapselen). Dit is een normale reactie die het implantaat in de juiste positie houdt. Op lange termijn kan dit kapsel zich echter gaan samentrekken op dezelfde manier zoals littekenweefsel (capsulaire samentrekking) waardoor de borst van vorm verandert. Dit kan soms tot ongemak of zelfs pijn leiden. Hoe kleiner het implantaat is ten opzichte van het huidige weefsel, hoe kleiner de kans dat dit gebeurt.
Bij implantaten die achter de spier geplaatst worden, kan er zich een verplaatsing naar boven voordoen, vooral wanneer de spier direct na de operatie te veel belast wordt.
Gevoeligheid van de tepel en tepelhof kan na de operatie tijdelijk minder zijn omdat er verschillen in het tempo van innervatie zitten die niet voorspeld kunnen worden.
Chronische pijn: een bijzonder klein aantal patiënten ervaart atypische chronische pijnen zonder duidelijke klinische oorzaak, meestal slechts aan één kant.